wtorek, 25 sierpnia 2015

Zdrowa sałatka na gorące dni

Podczas upałów mało kto ma ochotę na ciężkostrawny obiad. Już nie mówiąc o braku ochoty na stanie nad kuchenką aby go przyrządzić. W takie dni ratuje nas lekka sałatka. Szybka w przygotowaniu a i przy tym zdrowa! Dodatkowym atutem takiej sałatki jest to, że nie trzeba być przecież ekspertem kulinarnym! Jest niezwykle prosta w przyrządzeniu. Każdy może ją przygotować samemu!
Jej składniki możesz przecież samemu dowolnie dobrać wedle własnego upodobania i gustu.

Przygotuj sałatkę z mieszanki sałat. Możesz użyć gotowej, dostępnej w marketach bądź przyrządzić ją samemu z główki sałaty liściowej, sałaty rzymskiej, rukoli, cykorii bądź szpinaku.

Dodaj posiekane ogórki, pomidory, seler, cebulę dymkę i rzodkiewki pokrojone w plasterki.
Aby dodać sałatce białka dorzuć soczewicy, ciecierzycy lub fasoli.
Dorzuć nieco orzechów aby nadać sałatce chrupkości. Użyj orzechów włoskich, nerkowca lub ziemnych.
Dodaj niewielką ilość sera. Może to być np. starta mozzarella. Sery zawierają dużo kalorii i tłuszczu zatem nie przesadzaj z ilością tego składnika.
Bądź kreatywny!
Możesz Dorzucić makaronu dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku.
Możesz także dodać nasiona słonecznika, chiński makaron lub kawałeczki boczku.
Zamień swoją sałatkę w danie pełne wartości odżywczych!
Dodaj tuńczyka, kurczaka lub tofu wedle uznania by zmienić przystawkę w główne danie. Naprawdę możesz eksperymentować z czym tylko Ci się podoba. Spróbuj wersji sałatki warzywnej z kalafiorem, marchwią, cukinią, papryką czy brokułem. Śmiało wrzuć je do sałatki.
Nie zapomnij o sosie. Koniecznie domowej roboty. Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa. Możesz użyć też octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Dopraw swoją sałatkę koperkiem, bazylią, czosnkiem lub oregano. Eksperymentuj z różnymi mieszkankami przypraw!
Jeśli obawiasz się dodatkowych kalorii, kup odtłuszczony ser.
Gotowe!
Pozostaje życzyć smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz